piątek, 1 lutego 2013

Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.


Autor: Dr Russell L. Blaylock
Tytuł: Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.
Tytuł oryginalny: „Natural Strategies For Cancer Patients”
Tłumaczenie: Beata Piecychna
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Wydanie: I
Rok wydania: 2012, Białystok
Stron: 330
ISBN: 978-83-7377-517-6
Moja ocena: 6/6




„Pomimo dziesiątek miliardów dolarów wydanych na walkę z rakiem, nie znaleziono na niego lekarstwa. Nauczyliśmy się jednak wiele o procesie powstawania choroby nowotworowej i komórek rakowych. To dzięki tej podstawowej wiedzy zrozumieliśmy, co wielu pierwszych praktykujących medycynę alternatywną wiedziało już od początku: coś zawartego w roślinach, zarówno jako produktach spożywczych, jak i ziołach, wywiera korzystny wpływ na zahamowanie procesu rozwoju choroby nowotworowej” s. 26

Rak – diagnoza, którą usłyszało wielu ludzi na świecie, wywołuje szok. Pierwsze myśli: to już koniec, teraz będę powoli umierać, towarzyszą wielu osobą chorym na nowotwór. Sama przez to przeszłam. To było załamanie, totalna depresja i czarne myśli. Wtedy pomogli mi przyjaciele. Wsparli, rozmawiali, dodawali otuchy. Teraz stała kontrola lekarza i nadzieja, że nic nowego się nie pojawi. Powoli wróciłam do normalności, nauczyłam się żyć z tą myślą i cieszyć każdym dniem.
Wiem jak ważna jest współpraca z lekarzami i systematyczne przyjmowanie leków, jednak wiem również, że leczenie farmakologiczne można wspomóc odpowiednią dietą.
Mało się o tym mówi podczas wizyt u lekarza, dlatego swoją wiedzę na ten temat poszerzałam czytając różne strony internetowe temu poświęcone. Ostatnio w moje ręce trafiła książka „Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.” napisana przez doktora Russell L. Blaylock. Od ponad trzydziestu lat stosuje on metody żywieniowe w walce z rakiem. Zauważył on, że pacjenci poddani tej metodzie lepiej znoszą leczenie i występuje u nich mniej powikłań. Znacznie lepiej tolerują ponadto chemio- i radioterapię. Co najważniejsze metoda ta nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
„Liczne badania epidemiologiczne wykazały, że ludzie spożywający mnóstwo owoców i warzyw chorują na raka rzadziej niż ci, którzy jedzą ich mniej lub w ogóle. […] Dzięki zaawansowanym narzędziom, za pomocą których można wniknąć głęboko w strukturę komórek, naukowcy dowiedzieli się, że różne składniki roślin, włącznie z witaminami i minerałami, mogą wpływać na komórki rakowe i hamować ich wzrost, a nawet je zabijać. Jeszcze bardziej fascynujące jest to, że te same składniki odżywcze nie szkodzą zdrowym komórkom, ale chronią je przed szkodliwymi skutkami chemioterapii i radioterapii.” s.17
W przedstawianej książce znajdziecie wiele informacji o zdumiewających wynikach dotyczących wykorzystania w terapii nowotworowej wyciągów roślinnych, minerałów i witamin.
W jedzeniu znajduje się wiele komponentów działających przeciwnowotworowo. np.:
  • alicyna
  • antyestrogeny i antyprogestyny
  • karotenoidy, folany, niacinamidy i witaminy A, D, K i B12
  • koenzym Q10
  • kwas elagowy
  • błonnik
  • glikolipidy i glikoproteidy
  • polisacharydy wzmacniające układ immunologiczny
  • magnez
  • selen
  • sterole i steroliny
  • cynk
Tych samych substancji odżywczych można użyć do zahamowania rozwoju choroby, ale także do inwazji i przerzutów nowotworów, które się pojawiły.
Oprócz tych bardzo cennych informacji dowiecie się również jak rozwijają się komórki rakowe, jacy ludzie są bardziej narażeni na tą chorobę. Autor wyjaśnia mechanizm ochrony zdrowych komórek i unicestwianie tych rakowych i jak tę wiedzę możemy wykorzystać w praktyce. Omawia czynniki, które zwiększają szanse na pokonanie choroby czyli odpowiednia dieta i specjalnie opracowany program jej suplementacji.
Dokładnie i przystępnie opisane są metody leczenia nowotworów czyli chemioterapia i radioterapia. I jak odpowiednią dietą wspomóc działanie terapeutyczne tych metod leczenia.
Dowiemy się również jakie są metody sprawdzenia czy wchłaniamy substancje odżywcze w odpowiedni sposób. Jakie badania możemy przeprowadzić i na co należy zwrócić uwagę.
Autor podkreśla również, że ważne jest również oczyszczenie organizmu z różnych toksyn, odpowiednie przygotowanie składników pokarmowych. Podkreśla również, że często staramy się zastąpić jakiś składnik pokarmowy innym np. jabłko – sokiem jabłkowym, a to już nie to samo.
Przeczytamy również o szkodliwości różnych substancji występujących powszechnie w wielu produktach żywnościowych. Rakotwórcze działanie mają przede wszystkim glutaminian sodu, fluorek, aspartam czy rtęć.
Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.” to wspaniały poradnik nie tylko dla osób walczących z nowotworem i ich rodzin, ale również dla każdego z nas. Dowiemy się bowiem ja zapobiegać odpowiednią dietą, możliwości wystąpienia tej choroby u nas. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego żywienia i wielu porad autora możemy uzyskać kontrole nad własnym stanem zdrowia. Dzięki lekturze tej publikacji przypomnimy sobie szczegóły dotyczące leczenia żywieniowego, a także jak silny wpływ mogą mieć substancje odżywcze w procesie leczenia chorób, nie tylko tych nowotworowych.
Warto podkreślić, iż autor bardzo dokładnie opisał ważne składniki pokarmowe, to gdzie występują, w jakiej formie należy je spożywać, z czy mieszać a czego unikać je spożywając. Dowiemy się o ich dokładnym działaniu.
Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej. To skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia. Książka która powinna znaleźć się na półce w każdym domu. Serdecznie polecam.

Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Studio Astropsychologii i portalowi Sztukater

1 komentarz: