Autor: Dr Russell L. Blaylock
Tytuł: Naturalne strategie W WALCE Z
RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.
Tytuł oryginalny:
„Natural Strategies For Cancer Patients”
Tłumaczenie: Beata Piecychna
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii
Wydanie: I
Rok wydania: 2012, Białystok
Stron: 330
ISBN: 978-83-7377-517-6
Moja ocena: 6/6
„Pomimo dziesiątek miliardów
dolarów wydanych na walkę z rakiem, nie znaleziono na niego
lekarstwa. Nauczyliśmy się jednak wiele o procesie powstawania
choroby nowotworowej i komórek rakowych. To dzięki tej podstawowej
wiedzy zrozumieliśmy, co wielu pierwszych praktykujących medycynę
alternatywną wiedziało już od początku: coś zawartego w
roślinach, zarówno jako produktach spożywczych, jak i ziołach,
wywiera korzystny wpływ na zahamowanie procesu rozwoju choroby
nowotworowej” s. 26
Rak – diagnoza, którą usłyszało
wielu ludzi na świecie, wywołuje szok. Pierwsze myśli: to już
koniec, teraz będę powoli umierać, towarzyszą wielu osobą chorym
na nowotwór. Sama przez to przeszłam. To było załamanie, totalna
depresja i czarne myśli. Wtedy pomogli mi przyjaciele. Wsparli,
rozmawiali, dodawali otuchy. Teraz stała kontrola lekarza i
nadzieja, że nic nowego się nie pojawi. Powoli wróciłam do
normalności, nauczyłam się żyć z tą myślą i cieszyć każdym
dniem.
Wiem jak ważna jest współpraca z
lekarzami i systematyczne przyjmowanie leków, jednak wiem również,
że leczenie farmakologiczne można wspomóc odpowiednią dietą.
Mało się o tym mówi podczas wizyt u
lekarza, dlatego swoją wiedzę na ten temat poszerzałam czytając
różne strony internetowe temu poświęcone. Ostatnio w moje ręce
trafiła książka „Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM.
Odżywianie w terapii antynowotworowej.” napisana przez doktora
Russell L. Blaylock. Od ponad trzydziestu lat stosuje on metody
żywieniowe w walce z rakiem. Zauważył on, że pacjenci poddani tej
metodzie lepiej znoszą leczenie i występuje u nich mniej powikłań.
Znacznie lepiej tolerują ponadto chemio- i radioterapię. Co
najważniejsze metoda ta nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
„Liczne badania epidemiologiczne
wykazały, że ludzie spożywający mnóstwo owoców i warzyw chorują
na raka rzadziej niż ci, którzy jedzą ich mniej lub w ogóle. […]
Dzięki zaawansowanym narzędziom, za pomocą których można wniknąć
głęboko w strukturę komórek, naukowcy dowiedzieli się, że różne
składniki roślin, włącznie z witaminami i minerałami, mogą
wpływać na komórki rakowe i hamować ich wzrost, a nawet je
zabijać. Jeszcze bardziej fascynujące jest to, że te same
składniki odżywcze nie szkodzą zdrowym komórkom, ale chronią je
przed szkodliwymi skutkami chemioterapii i radioterapii.” s.17
W przedstawianej książce znajdziecie
wiele informacji o zdumiewających wynikach dotyczących
wykorzystania w terapii nowotworowej wyciągów roślinnych,
minerałów i witamin.
W jedzeniu znajduje się wiele
komponentów działających przeciwnowotworowo. np.:
- alicyna
- antyestrogeny i antyprogestyny
- karotenoidy, folany, niacinamidy i witaminy A, D, K i B12
- koenzym Q10
- kwas elagowy
- błonnik
- glikolipidy i glikoproteidy
- polisacharydy wzmacniające układ immunologiczny
- magnez
- selen
- sterole i steroliny
- cynk
Tych samych substancji odżywczych
można użyć do zahamowania rozwoju choroby, ale także do inwazji i
przerzutów nowotworów, które się pojawiły.
Oprócz tych bardzo cennych informacji
dowiecie się również jak rozwijają się komórki rakowe, jacy
ludzie są bardziej narażeni na tą chorobę. Autor wyjaśnia
mechanizm ochrony zdrowych komórek i unicestwianie tych rakowych i
jak tę wiedzę możemy wykorzystać w praktyce. Omawia czynniki,
które zwiększają szanse na pokonanie choroby czyli odpowiednia
dieta i specjalnie opracowany program jej suplementacji.
Dokładnie i przystępnie opisane są
metody leczenia nowotworów czyli chemioterapia i radioterapia. I jak
odpowiednią dietą wspomóc działanie terapeutyczne tych metod
leczenia.
Dowiemy się również jakie są metody
sprawdzenia czy wchłaniamy substancje odżywcze w odpowiedni sposób.
Jakie badania możemy przeprowadzić i na co należy zwrócić uwagę.
Autor podkreśla również, że ważne
jest również oczyszczenie organizmu z różnych toksyn, odpowiednie
przygotowanie składników pokarmowych. Podkreśla również, że
często staramy się zastąpić jakiś składnik pokarmowy innym np.
jabłko – sokiem jabłkowym, a to już nie to samo.
Przeczytamy również o szkodliwości
różnych substancji występujących powszechnie w wielu produktach
żywnościowych. Rakotwórcze działanie mają przede wszystkim
glutaminian sodu, fluorek, aspartam czy rtęć.
„Naturalne strategie W WALCE Z
RAKIEM. Odżywianie w terapii antynowotworowej.” to wspaniały
poradnik nie tylko dla osób walczących z nowotworem i ich rodzin,
ale również dla każdego z nas. Dowiemy się bowiem ja zapobiegać
odpowiednią dietą, możliwości wystąpienia tej choroby u nas.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniego żywienia i wielu porad autora
możemy uzyskać kontrole nad własnym stanem zdrowia. Dzięki
lekturze tej publikacji przypomnimy sobie szczegóły dotyczące
leczenia żywieniowego, a także jak silny wpływ mogą mieć
substancje odżywcze w procesie leczenia chorób, nie tylko tych
nowotworowych.
Warto podkreślić, iż autor bardzo
dokładnie opisał ważne składniki pokarmowe, to gdzie występują,
w jakiej formie należy je spożywać, z czy mieszać a czego unikać
je spożywając. Dowiemy się o ich dokładnym działaniu.
Naturalne strategie W WALCE Z RAKIEM.
Odżywianie w terapii antynowotworowej. To skarbnica wiedzy na temat
prawidłowego żywienia. Książka która powinna znaleźć się na
półce w każdym domu. Serdecznie polecam.
Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Studio Astropsychologii i portalowi Sztukater
Bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Lubię takie!
OdpowiedzUsuń